Problemen met geluid

Komt er geen geluid uit de ingebouwde speakers van jouw laptop, uit de losse speakers van jouw computer of uit de speakers van het digibord of loopt het geluid niet synchroon met de video? Volg dan de informatie in dit artikel om het probleem te onderzoeken en op te lossen.

'Er zijn geen luidsprekers of hoofdtelefoon aangesloten'

Rechtsonder in de taakbalk staat een geluidsicoontje. Verplaats de muis cursor naar dat geluidsicoontje en houd de cursor er op. Welke melding komt er tevoorschijn? Zie je de melding 'Er zijn geen luidsprekers of hoofdtelefoon aangesloten' staan zoals in deze foto:

Zo ja controleer dan of de geluidskabel van de speakers of koptelefoon wel aangesloten is op de computer. Meestal is dit een 3.5 mm kabel, zoals die van je koptelefoon van je smartphone:

Zorg ervoor dat deze kabel in de achterkant van de computer aangesloten zit in het ronde poortje, wat vaak omringd is met een groene kleur:

Soms heeft die aansluiting alleen een koptelefoon symbool erbij of heeft het een groene ring en een koptelefoon symbool:

Zit de kabel hier goed in, maar werkt het geluid nog steeds niet? Kijk dan of de andere kant van deze kabel goed in de speakers zit in zo'n zelfde aansluiting. Controleer daarnaast of de speakers aan staan (bij sommige speakers hoor je een statisch gezoem uit de speakers komen zodra deze aan staan). Lijkt dit allemaal goed te zitten maar werkt het geluid nog niet? Probeer dan de geluidskabel in de computer in een andere beschikbare koptelefoon/speaker geluidspoort te plaatsen. Vaak hebben computers op de voorkant nog een extra aansluiting voor een afspeelapparaat (ook rond met een groene rand en/of een koptelefoon symbool). Als dit het probleem oplost, top! Dat rode kruisje bij het geluidsicoontje met de melding 'Er zijn geen luidsprekers of hoofdtelefoon aangesloten' zou dan weg moeten zijn. Je kan nu op het geluidsicoontje klikken om de volume hoger te zetten.

Geen geluid uit een Prowise digibord

Heb je geen geluid op een Prowise digibord? Het kan zijn dat de verkeerde afspeelapparaat gekozen is om geluid mee af te spelen. Om het geluid te horen moet 'Prowise (Intel(R) Display Audio)' zijn ingesteld. Dit kun je als volgt doen:

1. Klik rechtsonder in de taakbalk op het geluidsicoontje

2. Klik vervolgens op het pijltje omhoog

3. Kies voor 'Prowise (Intel(R) Display Audio)'

Geluid loopt niet synchroon met het beeld en/of hapert

1. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad

2. Klik op 'Beeldscherminstellingen'

3. Scrol iets naar beneden tot je bij het stuk over Resolutie uit komt

4. Pas de resolutie aan naar bijvoorbeeld '1920 x 1080', oftewel 1080p

Controleer of het geluid nu synchroon loopt. Als het nog niet synchroon loopt dan kun je verder met deze stappen:

5. Scrol in de Beeldscherminstellingen nog verder naar beneden en klik op 'Geavanceerde beeldscherminstellingen'

6. Bij Vernieuwingsfrequentie pas je het aan naar '60,000 Hz' indien beschikbaar

Controleer weer of het geluid nu wel synchroon loopt.