COOL Check - Veelgestelde vragen (FAQ)

Algemene vragen

Is de meekijkfunctie (COOL Focus) beschikbaar in COOL Check?

Ja, de meekijkfunctie is beschikbaar in COOL Check. Echter, deze functie is alleen toegankelijk voor gebruikers van het COOL Portaal.

Belangrijk om te weten:

• Niet alle functies van de meekijkfunctie zijn beschikbaar in COOL Check.
  • Het is niet mogelijk om applicaties of URL's te verzenden.
  • De functie voor volledig scherm streamen is niet beschikbaar.
Kunnen leerlingen COOL Check gebruiken op Rent Company-apparaten?

Ja, dat is zeker mogelijk! De apparaten van The Rent Company moeten in ons beheer zijn opgenomen om de COOL Check app te kunnen gebruiken. Dit herken je aan de tekst "Beheerd door Cloudwise" onderaan het inlogscherm van de Chromebook.

Kunnen leerlingen COOL Check gebruiken op hun eigen apparaat?

Helaas is dat niet mogelijk. Leerlingen kunnen alleen gebruikmaken van COOL Check op apparaten die door de school beheerd worden via Cloudwise. Dit zorgt voor een optimale en veilige toetsomgeving.

Welke Text to Speech engine gebruikt COOL Check?

De Text to Speech functie in COOL Check maakt gebruik van de geavanceerde technologie van het Nederlands Taalbureau.

Het Nederlands Taalbureau:

• Is een vooraanstaande leverancier van taaltechnologie in Nederland.
  • Biedt een breed scala aan taaldiensten, waaronder Text to Speech.
  • Staat bekend om hun hoge kwaliteit en natuurlijke stemgeluiden.

Voordelen van de Text to Speech technologie van het Nederlands Taalbureau:

• Natuurlijke stemgeluiden: De stemmen klinken menselijk en prettig om naar te luisteren.
  • Hoge mate van flexibiliteit: U kunt verschillende stemmen, talen en dialecten kiezen.
  • Nauwkeurige uitspraak: De woorden worden correct en duidelijk uitgesproken.
  • Eenvoudig te gebruiken: De Text to Speech functie is eenvoudig te integreren in COOL Check.

Meer informatie:

Website van het Nederlands Taalbureau: https://www.nederlandstaalbureau.nl/

Welke spellingscontrole wordt gebruikt in COOL Check?

COOL Check maakt gebruik van de spellingscontrole van Web Spell Checker.

Web Spell Checker:

• Is een gratis online spellingscontrole die in diverse talen beschikbaar is, waaronder Nederlands.
  • Controleert op spelfouten, grammaticafouten en stijlfouten.
  • Biedt suggesties voor de correcte spelling en grammatica.
  • Is eenvoudig te gebruiken en te integreren in COOL Check.

Voordelen van Web Spell Checker:

• Gratis: Je kan de spellingscontrole gratis gebruiken.
  • Nauwkeurig: Web Spell Checker is zeer nauwkeurig in het detecteren van spelfouten.
  • Gebruiksvriendelijk: De spellingscontrole is eenvoudig te gebruiken.
  • Meertalig: Web Spell Checker is beschikbaar in diverse talen.

Meer informatie:

Website van Web Spell Checker: https://www.webspellchecker.com/

Aanmaken

Is het mogelijk om een toezichthouder toe te wijzen aan mijn examen?

Jazeker, je kan een toezichthouder toevoegen aan het examen. Dit kan direct bij het aanmaken van een examen of op een later moment.

Volg deze stappen bij het aanmaken:

1. Voeg een toezichthouder toe onder het kopje 'Toezichthouders'
  2. Klik op 'Opslaan'

Volg deze stappen als het examen al is aangemaakt:

1. Ga naar 'Mijn Examens'
  2. Klik op het potloodje 'Bewerk'
  3. Voeg een toezichthouder toe onder het kopje 'Toezichthouders'
  4. Klik op 'Opslaan'
Hoe maak ik een algemeen COOL Check account aan?

Het kan handig zijn om één algemeen account te hebben waarmee je voor meerdere klassen een examen kunt klaarzetten in COOL Check. Het aanmaken van een account is eenvoudig en snel te doen in het COOL Portaal.

Let op: Het aanmaken van accounts ('Extra gebruikers') is alleen mogelijk voor een ‘Hoofdbeheerder’. Mis je bepaalde functies? Dan kan het zijn dat je alleen ‘Portaalbeheerder’ bent. Neem contact op met onze Supportafdeling om deze rechten te laten wijzigen.

1. Open het COOL Portaal.

2. Ga via de negen rondjes rechtsboven naar 'COOL Beheer'.

3. Klik op 'Instellingen' en selecteer vervolgens 'Extra gebruikers'.

4. Klik op 'Gebruiker toevoegen'.

5. Vul de tekstvelden met informatie. Wanneer je bij 'Rol' voor 'Leerkracht' kiest, wordt het mogelijk om bij 'Groepen' de juiste groepen aan het account te koppelen. Klik op 'Opslaan' om de gebruiker op te slaan.

6. Wanneer je nu via het aangemaakte account een examen klaarzet in COOL Check, kun je onder 'Deelnemers' examens klaarzetten voor alle groepen die zijn gekoppeld aan het account.

Muziek en/of geluidsbestanden in COOL Check

Je kunt muziek en/of geluidsbestanden in COOL Check gebruiken, maar alleen als ze in .MP3-formaat zijn.

Hoe voeg je .MP3-bestanden toe?

• Deel het bestand via Google Drive, OneDrive of SharePoint.
  • Voeg de URL van het gedeelde bestand toe in COOL Check.

Alternatief:

• Deel het .MP3-bestand als resource in COOL Check.

Voordelen:

• Leerlingen kunnen in een beveiligde omgeving het examen maken.
  • Leerlingen kunnen het examen in een ander lokaal maken.

Let op:

• Andere geluidsformaten worden niet ondersteund.
  • De maximale bestandsgrootte is 10 MB.
Afbeelding uploaden in de tekstverwerker

Kan je geen afbeelding uploaden in de tekstverwerker?

Dit komt waarschijnlijk doordat COOL Check een maximale bestandsgrootte van 1 MegaByte (MB) heeft voor afbeeldingen.

Oplossing:

• Probeer een andere afbeelding: Kies een afbeelding die kleiner is dan 1 MB.
  • Verklein de afbeelding: Gebruik een fotobewerkingsprogramma om de afbeelding te verkleinen.
  • Gebruik een andere methode: Voeg de afbeelding in als URL of via Google Drive.
Worden examens automatisch opgeslagen in COOL Check?

Examens die je in COOL Check klaarzet, worden automatisch opgeslagen. Je hoeft ze dus niet handmatig te bewaren.

Enkele belangrijke punten:

• Automatisch opslaan: Alle gemaakte wijzigingen worden automatisch opgeslagen.
  • Geen automatisch verwijderen: Opgeslagen examens worden niet automatisch verwijderd.
  • Handmatig verwijderen: Je kunt examens handmatig verwijderen als je ze niet meer nodig hebt.
  • Geen archiveringsfunctie: Er is geen archiveringsfunctie in COOL Check.

Kan er een starttijd worden gespecificeerd voor een examen?

Nee, het is niet mogelijk om een begintijdstip toe te voegen aan een examen in COOL Check.

Echter kunnen de leerlingen pas van start zodra zij in het bezit zijn van de Start pincode.

Kan een examen in COOL Check meerdere dagen openstaan?

Helaas is het (nog) niet mogelijk om een examen in COOL Check meerdere dagen open te laten staan. Het examen is maximaal één dag beschikbaar voor leerlingen. Om 00.00 uur 's nachts worden alle lopende examens automatisch afgerond.

Alternatieven:

• Plan het examen in delen: Verdeel het examen over meerdere dagen en maak voor elke dag een apart examen in COOL Check.

Afnemen

Kunnen leerlingen ook thuis het examen maken?

Leerlingen kunnen thuis examens maken in COOL Check. Er is geen IP-beperking, dus ze kunnen inloggen vanaf elk netwerk, of ze nu thuis, op school of op een andere locatie zijn.

Dit betekent:

• Meer flexibiliteit voor leerlingen: ze kunnen het examen maken wanneer het hun uitkomt.
  • Minder druk op de schoolomgeving: er is geen noodzaak om alle leerlingen tegelijk in een computerlokaal te examineren.
  • Eenvoudig te beheren: docenten kunnen examens op afstand afnemen en nakijken.
Kunnen leerlingen met elkaars pincode inloggen?

Het is helaas mogelijk dat leerlingen met elkaars pincode inloggen in COOL Check. Dit kan in twee scenario's gebeuren:

1. Startpincode:

• Als een leerling het examen nog niet is begonnen, kan iemand anders met de startpincode de toets starten op een ander apparaat met COOL Check.
  • De oorspronkelijke leerling kan in dat geval niet meer inloggen met de startpincode en kan dus niet deelnemen aan het examen.

2. Hervatpincode:

• Als een leerling het examen al is begonnen, kan iemand anders met de hervatpincode het examen starten op een ander apparaat met COOL Check.
  • De oorspronkelijke leerling wordt in dat geval automatisch uitgelogd en kan dus niet meer deelnemen aan het examen.
Pincodes in COOL Check: hoeveel en waarvoor?

Elke toets in COOL Check heeft twee unieke pincodes:

• Startpincode: Deze pincode gebruiken leerlingen om de toets voor de eerste keer te starten. De startpincode is eenmalig te gebruiken.
  • Hervatpincode: Deze pincode gebruiken leerlingen om de toets te hervatten na een pauze of storing. De hervatpincode kan meerdere keren worden gebruikt.

Waarom twee pincodes?

• De startpincode krijgt de leerling alleen om het examen te kunnen starten
  • De hervatpincode zorgt ervoor dat leerlingen hun examen kunnen onderbreken en op een later moment kunnen hervatten.
Pincodes vooraf delen met leerlingen in COOL Check

Het is mogelijk om pincodes vooraf met leerlingen te delen

Er zijn echter een paar belangrijke punten om in gedachten te houden:

1. Toegankelijkheid van het examen:

• Als je de startpincode deelt, kunnen leerlingen het examen op de geplande dag eerder starten dan gewenst.
  • Dit kan onwenselijk zijn als je het examen pas op een later moment wilt laten beginnen.

2. Beveiliging van de pincodes:

• Het is belangrijk om de pincodes nooit met anderen te delen dan de leerlingen die het examen mogen maken.
  • Deel de pincodes via een beveiligde methode, zoals e-mail of een afgesloten leeromgeving.

3. Duidelijke instructies:

• Zorg ervoor dat de leerlingen duidelijke instructies krijgen over hoe ze de pincodes moeten gebruiken.
  • Leg uit dat ze de pincodes nooit met anderen mogen delen.

Tip:

• Je kunt de pincodes kort voordat het examen begint delen met de leerlingen, dit voorkomt dat het examen vroegtijdig wordt gestart
Kunnen leerlingen de rekenmachine gebruiken of extra tabbladen openen?

Nee, dit is voor de leerlingen niet mogelijk in COOL Check. Wel kun je bij het aanmaken van een examen informatiebronnen toevoegen, zodat leerlingen toegang hebben tot bepaalde websites.

Hoeveel leerlingen kunnen tegelijkertijd een examen maken?

Er is geen beperking op het aantal leerlingen dat gelijktijdig een examen kan maken in COOL Check. Als er echter veel leerlingen tegelijkertijd een examen maken, kan het opslaan van het examen soms langer duren.

Kan ik individuele leerlingen meer tijd geven?

Zeker weten! Bij het toezicht heb je alle leerlingen overzichtelijk staan. Klik op de wekker achter een leerling om extra tijd in te stellen. Als je de hele groep meer tijd wilt geven, klik dan op 'Tijd toevoegen' bovenaan de pagina.

Moet ik leerlingen meer tijd geven dan noodzakelijk?

Het is niet per se vereist, maar het is wel slim om te overwegen. Op deze manier kunnen eventuele complicaties aan het einde van het examen worden vermeden. Als leerlingen eerder klaar zijn dan de opgegeven tijd, hebben ze natuurlijk de mogelijkheid om eerder af te ronden en het examen in te leveren.

Nakijken

Kan ik het werk van meerdere leerlingen tegelijkertijd afdrukken?

Zeker, je kunt het werk van meerdere leerlingen tegelijk afdrukken. Er is geen noodzaak om dit apart per leerling te doen.

Kan ik een examen digitaal nakijken?

Wanneer je met het examen type 'Tekstverwerker' een examen hebt gemaakt, is het mogelijk om een cijfer en notities aan het ingeleverde werk toe te kennen. Het is mogelijk om een overzicht van de cijfers en notities te printen.

Wanneer kan ik het werk van de leerlingen inzien?

Je kunt het werk van leerlingen inzien zodra de toezichthouder het examen heeft afgerond. Tijdens het examen kun je alleen inzien of leerlingen zijn ingelogd, wanneer zij zijn begonnen met het examen en hoeveel tijd de leerlingen nog over hebben voor het examen.

Mocht je nog vragen hebben kan je contact met ons opnemen via een ticket of via 085 273 3007