Google Drive: Mijn Drive

'Mijn Drive' is jouw centrale opslagplaats van al je bestanden en mappen op Google Drive, en biedt handige manieren om werk te organiseren en te delen met anderen. Alles wat op 'Mijn Drive' staat is alleen zichtbaar voor jou, behalve als je er zelf voor kiest om mappen of documenten met anderen te delen.

Een nieuw privébestand maken

1. Open jouw Google Drive door naar drive.google.com te gaan of selecteer de tegel in het COOL portaal.

2. Wanneer je Google Drive opent, kom je automatisch in 'Mijn Drive' terecht. Dit is jouw persoonlijke opslagruimte.

3. Klik linksboven op de knop met de tekst '+ Nieuw' en kies vervolgens wat je 'nieuw' wilt aanmaken.

4. Selecteer bijvoorbeeld 'Google Documenten' om een nieuw Google Document aan te maken. Wanneer je deze selectie maakt, wordt het nieuwe bestand gelijk geopend zodat je kunt beginnen met bewerken.

5. Omdat je in de 'Mijn Drive'-omgeving zat bij het aanmaken van het bestand, is het nieuwe bestand ook direct in 'Mijn Drive' opgeslagen. Hierdoor is het bestand alleen door jou te zien en te bewerken.

Een nieuwe privémap maken

1. Klik linksboven op de knop met de tekst '+ Nieuw' en kies vervolgens voor 'Nieuwe map'.

2. Omdat je in de 'Mijn Drive'-omgeving zat bij het aanmaken van de map, is de nieuwe map ook direct in 'Mijn Drive' opgeslagen. Hierdoor is het bestand alleen door jou te zien en te bewerken.

Een bestand of map delen

1. Selecteer een map of bestand door erop te klikken.

2. Klik op het poppetje met het plusje ('Delen').

3. Vul in het venster 'Mensen en groepen toevoegen' de namen van personen in waarmee je de map of het bestand wilt delen. Aan de toegevoegde kun je de volgende rechten toekennen:

• 'Kijker': de persoon kan het bestand of de bestanden in de map alleen bekijken en geen bewerkingen doen of reacties plaatsen.
  • 'Reageerder': de persoon kan op het bestand of de bestanden in de map reageren of suggesties doen, maar inhoudelijk niets bewerken.
  • 'Bewerker': de persoon kan het bestand of de bestanden in de map bewerken, kopiëren, delen, etc.

4. Schrijf eventueel nog een bericht voor de ontvanger en klik tot slot op 'Verzenden'.

5. Onder 'Algemene toegang' kun je personen toegang geven door middel van een link. Aan deze link kun je de volgende rechten toekennen:

• 'Beperkt': alleen mensen met toegang kunnen het bestand of de map openen via de link
  • '*naam van jouw organisatie*': iedereen in de organisatie kan het bestand of de map bekijken met de link.
  • 'Iedereen met de link': iedereen op het internet kan het bestand of de map bekijken met de link.

Voor de laatste twee opties kun je rechten toekennen zoals beschreven bij punt 3.

6. Klik tot slot op 'Klaar' om de wijzigingen op te slaan.