Een app installeren op een iPad via JamF

• App toevoegen aan Apple School Manager

Alles in Apple School Manager wordt benoemd alsof de app geld kost, zelfs er staat dat de app €0,00 kost.

Er wordt dus gesproken over het kopen/aanschaffen van licenties, ook als de app gratis is.

Om een App toe te kunnen voegen moet deze eerst worden aangeschaft via Apple School Manager.

Als je hier toe de rechten hebt, log je in op https://school.apple.com/.

Ga vervolgens naar Apps en Boeken en zoek naar de gewenste app, hier is als voorbeeld de gratis app Google Chrome genomen.

Als je de app hebt aangeklikt verschijnt het onderstaande scherm.
Selecteer de locatie waaraan je de app wilt toewijzen, de naam is uit dit voorbeeld verwijderd.

Voer bij Aantal de hoeveelheid apps in die je wilt kopen en klik op download.

Als de aankoop voltooid is dan komt deze onder Beheer licenties te staan.

Daar wordt een overzicht weergegeven hoeveel licenties beschikbaar en in gebruik zijn van deze app, per locatie.

• App toewijzen aan apparaten in JamF

Een app die toegevoegd is via Apple School Manager is daarmee nog niet geïnstalleerd op de iPads.

Hiervoor moet de app nog toegewezen aan een apparaatgroep.

Om een app toe te wijzen aan een apparaatgroep log je in op de JamF omgeving van de school.
Dit kan via de onderstaande link:
https://login.jamfschool.com/login?clientId=jsms-eu

Als de pagina in het Engels wordt weergegeven, scrol dan naar de onderkant van deze uitleg om te zien hoe je dit aanpast.

Klik rechtsboven op de naam van de stichting en kies daar de school waarvoor je de app hebt aangeschaft.

Hierbij een voorbeeld:

Navigeer in het menu aan de linker zijkant naar het kopje Apps en klik op Voorraad.

Klik allereerst op de knop Synchroniseer met Apple School Manager en wacht een moment tot de synchronisatie voltooid is.

Zoek via de zoekbalk naar de naam van de app, hierbij nemen we weer het voorbeeld Google Chrome.

Vink de app aan en klik vervolgens op de knop Scope Bewerken.

Selecteer in het menu wat naar voren komt het Bereik.

Kies in de lijst de gewenste groep, bijvoorbeeld "Alle iPads" of "Kleuter iPads" en klik op Bewaar.

• De app is nog niet zichtbaar op de iPad, wat nu?

Als er een lay-out geconfigureerd is, moeten er nog extra stappen worden ondernomen voordat de app zichtbaar is op de iPads.

Klik in het linker menu op Profielen, daarna op Overzicht.

Klik in de lijst met Profielen op de naam Lay-out en Webclips, of iets wat daar op lijkt.

Scroll naar het kopje iOS payload (Alleen beheerd) en klik op Lay-out

Zoek vervolgens naar de app, hierbij wederom het voorbeeld Google Chrome en sleep deze met de muis uit de voorraadbak (rechts) naar de iPad (links).

Klik daarna rechtsonder op de knop Bewaar, daarmee wordt de app binnen een paar minuten zichtbaar op de iPads.

App verwijderen uit de Lay-out

Om een app te verwijderen ga je met de muis op het icoontje van de app staan en klik je op het kruisje.

Daarmee komt de app weer in de voorraadbak te staan aan de rechter kant.

Vergeet niet om op Bewaar te klikken.

Apps toevoegen aan een map

Hiervoor sleep je de app genaamd New Group naar de iPad.

Deze kan je vervolgens ook een naam geven op de iPad zelf door bovenaan de gewenste naam te typen.

Vervolgens sleep je de gewenste app vanuit de voorraadbak naar de map.

Om het mapje te sluiten klik je op de iPad naast de map.

In dit voorbeeld zijn de apps Bee-Bot, Dr. Panda, en Camera toegevoegd aan de map, dit is ook te zien op het thuisscherm van de iPad.

Een map kan je op dezelfde manier verwijderen als een app, daarmee komen alle apps uit het mapje ook weer in de voorraadbak terecht.

Vergeet niet om op Bewaar te klikken.

Taal wijzigen van JamF

In het geval dat de taal van jouw JamF omgeving nog in het engels staat, kan je dit als volgt wijzigen:

Klikrechts bovenin op de vlag en kies de gewenste taal